Cocktailtomater långsamrostade

Långsamrostade tomater är sanslöst gott. På hösten och vintern när tomaterna har sämre kvalitet kan man fortfarande hitta cocktailtomater med god smak.

Jag långsamrostar dem gärna i ugn i flera timmar. Det gör jag antingen en kväll dagen innan jag ska använda dem eller på dagen under en helgdag för användning samma kväll. Sedan är de klara att använda som tilltugg med tapas/antipasti före maten, i pastarätter, att göra soppa på eller som tillbehör till kött eller fisk.

Till exempel en bit entrecôte som steks med eller utan tryffelsalt och serveras bara med tomaterna och en sallad eller med ett gott kryddsmör. Du finner tips under kategorin såser, röror & kryddsmör i kolumnen till höger eller på den här länken: http://katinkaskitchen.com/?cat=127

Du behöver:

Ett gäng cocktailtomater – de sjunker ju ihop något genom rostningen/torkningen.

Olivolja

salt

ev. någon färsk örtkrydda, t.ex. timjan eller rosmarin

Tips: Lägg gärna med några hela vitlöksklyftor som du sedan kan använda i pastasåsen, soppan eller till ett gudomligt gott rostat vitlökssmör. Recept finner du här: http://katinkaskitchen.com/?p=14537

Gör så här:

Smörj en plåt eller ugnsform med olivolja. Dela tomaterna – pärontomater delar jag längs med, de vanliga runda delas tvärs över för vackrare mönster. Lägg dem tätt på plåten. Strö salt över, ringla ev. lite olivolja över och strö över färska örtkryddor om du vill och har.

Rosta dem i ugnen på 75-150 grader, beroende hur mycket tid du har. Det tar flera timmar, även för de små cocktailtomaterna. När de sjunkit ihop men inte bränts eller blivit för torra är de klara.

De rostade tomaterna går att förvara i kylen i en burk med lock i ca en vecka. Gör gärna mycket – de har en strykande åtgång och brukar vara mycket populära!

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera