Pumpa

Även om pumpa faktiskt har funnits i århundraden på våra breddgrader och tidigare användes flitigt i kryddade ättiksinläggningar som pickles till maten går nog tankarna idag mest till Halloween och de grinande pumpansiktena med ljus i.

Halloween är ursprungligen en irländsk och skotsk gammal keltisk tradition för att fira början av vinterhalvåret, som togs till USA av immigranterna och sedan kommit till oss från det stora landet i väster. Där är pumpapaj ett obligatorium vid Thanksgivingmiddagen, säkert för att ta tillvara på det urgröpta köttet efter Halloween. Till Halloween gröper man ur pumporna och gör grinande ansikten som lyses upp med en ljuslykta inuti, dessa kallas Jack o’ lantern. Namnet kommer från brittisk folklore för att beskriva ett synfenomen som kallades ignis fatuus vilket betyder ”foolish fire”, också känt som will-o’-the-wisp som sedan blev will-of-the-torch. Jack o’ (the) lantern har samma konstruktion, enligt Wikipedia. Pumpalyktorna ska likna det konstiga ljus man såg över träsk mörka höstkvällar. 

Pumpa lämpar sig väl för ugnsbakning, varefter den kan ätas som den är till någon kötträtt, eller bli en mousse mixad med grädde eller crème fraîche. Men min favorit är ändå den franska delikatessen pumpasoppa, soupe de potiron. Ta bort kärnor och hinnor samt skalet, tärna pumpaköttet och låt det koka mjukt i en god kycklingbuljong. Mixa slät och tillsätt grädde efter smak, smaksätt med peppar och riven muskotnöt och servera rykande varm och vackert orange, eventuellt med ett blad persilja eller ringla över olja som du mixat med persilja. Det är faktiskt gott med tryffelolja i denna soppa, även om tryffelolja är en konstig egen historia, lämpad för en egen I Skafferiet-kolumn.

Åter till det franska köket. De använder pumpan såväl i efterrättsrecept som i matrecept – då nästan alltid med muskotnöt som smaksättning. I USA har man tagit detta ett steg längre och kryddar gärna på med även kanel och serverar ganska söta pumpkin pies till sin Thanksgiving-kalkon. Det finns ett franskt recept som är som en korsning mellan crème brûlée och ugnspannkaka som barnen brukar gilla. Jag har även gjort en pumpapaj till efterrätt, smaksatt med apelsin, kanel, vanilj, kardemumma, muskot samt lite apelsinlikör. Jag gillar annars att använda pumpan rostad kryddad med lime- eller citronskal samt någon god chilikrydda, gärna chipotle med sin aromatiska rökiga smak. 

Faktaruta:

Cucurbita pepo, tillhör familjen gurkväxter och själva pumpan är i själva verket ett bär. Den är släkt med bl.a. squash (på italienska zucchini) och kommer liksom den ursprungligen från Amerika. Kom till Europa på 1500-talet. Pumpor är oftast runda och orangefärgade, men kan också vara avlånga, och kan bli mycket stora. Därför har man i många länder tävlingar om vem som odlat den största pumpan. Hos oss har den avlånga sorten, syltpumpa, varit vanligare. Pumpa håller sig länge i kylskåp, upp till tre månader. Pumpa innehåller såväl C- som A-vitamin och andra vitaminer och mineraler.

Pumparecept du hittar i kolumnen här till höger under kategorin Pumpa och på de här länkarna:

Pumpasoppa, Soupe de Potiron http://katinkaskitchen.com/?p=228

Pumpagratäng http://katinkaskitchen.com/?p=160

Pumpakaka http://katinkaskitchen.com/?p=163

Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com



Kommentera