Grilla – inspiration och tips!

Grillsäsongen är här! Och här kommer efterfrågade grillrecept. Det blir som vanligt i enkelhetens tecken, med kärlek och vår- & sommarmagi.

Jag brukar utgå från det kött eller fisk jag (eller snarare barnen) vill grilla – har en slags standardmarinad för fläsk, nöt, kyckling eller fisk. Därefter bestämmer jag vilka tillbehör jag vill ha. Ibland blir det få, ibland desto fler – i synnerhet om det blir många runt bordet då det är både kul, spännande och vackert med många olika fat goda tillbehör. Därtill kommer såserna eller kryddsmören – även här har jag en uppsättning jag plockar från, allt efter humör och tillgång.

Du kan även gå in på kategorierna i högerspalten för att finna mer inspiration under såser, tillbehör, grönsaksrätter o.s.v.

Vad gäller marinaderna är de anpassade till den råvara som ska grillas. Det gemensamma är att de alla är enkla att göra och man kan gärna variera dem efter vad man har i kylen och känner för.

Länk till marinad för fläskkött: http://katinkaskitchen.com/?p=3366

Länk till marinad för lamm: http://katinkaskitchen.com/?p=3362

Länk till marinad för kyckling: http://katinkaskitchen.com/?p=3374

Länk till marinad för nötkött: http://katinkaskitchen.com/?p=3360

Länk till marinad för fisk: http://katinkaskitchen.com/?p=3369

Tillbehören tycker jag mycket om och väljer gärna flera grönsaksrätter, varav flera kan tillagas på grillen – såsom grillade marinerade paprikor, ljuvlig färsk lök i folieknyten, grillad grön sparris, italienskinspirerade snabbt marinerade och grillade skivor av zucchini och aubergine.Eller bara kokta primörer som morötter, knipplök, rödbetor, bönor med en hemgjord pesto eller något gott kryddsmör.

Ibland väljer jag att servera potatis på något gott sommarvis som passar till det grillade – till exempel citronpotatis, fransk potatissallad med färska örter, rosmarinpotatis som bakas i ugn eller potatishalvor som förkokas och grillas. Är det många hungriga gäster på ingång gör jag gärna en bulgursallad och en härlig enkel bönsallad, som vi faktiskt gör nästan till varje grillning eftersom den är så lättgjord och samtidigt så god – och nyttig.

Länk till citronpotatis: http://katinkaskitchen.com/?p=1784

Länk till fransk potatissallad med färska örter: http://katinkaskitchen.com/?p=2798

Länk till fräsch bönsallad med ruccola: http://katinkaskitchen.com/?p=446

Att grilla potatis är lätt – ta stora potatisar eller bakpotatisar, borsta dem men behåll gärna skalet på. Dela i två platta halvor (skär längs med potatisen). Skär rutmönster i snittytan. Förväll dem, d.v.s. koka en stund så de mjuknar lite men inte helt. Den sista tillagningen gör du sedan på grillen. Torka potatishalvorna, pensla dem med olja och krydda och lägg dem på grillen.

Sist, men inte minst, väljer jag en eller flera såser och/eller kryddsmör. En stående favorit är det ljuvliga tomatsmöret som känns lite fräschare och nyttigare i och med att det innehåller så mycket soltorkade tomater och även olivolja. Andra goda alternativ är vitlökssmör med färska örter, det lite heta harissasmöret eller smör på rostad schalottenlök för den som vill ha lite mildare smaker – det passar väldigt gott till grillad fisk och även till en riktigt fin grillad bit nötkött. På såssidan finns flera klassiska favoriter som samtliga är ganska lättlagade och därtill har den goda egenskapen att de med fördel kan serveras tillsammans med något gott bröd och en skål oliver till något gott att dricka medan man väntar på resten av maten. Kanske kan man lägga till ett fat med någon god skinka och långsamrostade tomater eller helt enkelt en skål vackra sötsmakande små färska tomater i olika färger. Bland såsfavoriterna finner vi tsatsiki, hoummus, fetaoströra, chèvremousse, guacamole, pesto, chilisalsa och den underbart enkla och goda yoghurtsåsen på rostad citron som med sin sötma och fyllighet passar bra till det mesta. Du finner de här recepten och mer inspiration under kategorin ”såser, röror & kryddsmör” i kolumnen här till höger. Några länkar kommer här:

Länk till det ljuvliga tomatsmöret: http://katinkaskitchen.com/?p=3300

Länk till fräscht citronsmör: http://katinkaskitchen.com/?p=7762

Länk till härlig yoghurtsås på rostad citron: http://katinkaskitchen.com/?p=3325

Så till efterrätten. Som avslutning gillar jag att göra en efterrätt på grillen (om jag inte har bakat någon härlig smulpaj på rabarber, äpplen eller blåbär under dagen). En underbar efterrätt är de foliebakade plommonen som kan ersättas av nektariner, persikor eller aprikoser. Det är en ljuvlig efterrätt med italienska förtecken som även med fördel kan lagas i ugn. Grillade bananer – kanske med choklad i är en annan klassiker. Eller varför inte en Gino i folieknyte. Vaniljgrädde eller någon av de goda yoghurtsåserna smaksatta med kanel och vanilj (kanilj) eller honung och lime till och jag lovar att det blir en härlig avslutning på grillmiddagen. Som alternativ en varm dag kan man göra en läskande smoothie på sommarens bär.

Länk till grillad frukt i kolakaramellig sås: http://katinkaskitchen.com/?p=3274

Länk till kaniljcrème att servera till: http://katinkaskitchen.com/?p=1813

Recepten finner du här på Katinkas Kitchen! – under kategorin Grillat i kolumnen till höger och i kategorin såser, röror & kryddsmör samt under kategorin tillbehör. För mer inspiration om andra efterrätter och kakor/bakverk titta gärna under kategorierna efterrätter respektive baka – sött.

Bon appétit, med vänliga matglada hälsningar och tillönskning om smaklig grillning!

önskar Katinkas Kitchen

Katinka Hammarskiöld

www.katinkaskitchen.com

Tips om en länk till mer vetenskaplig intressant information om grillning:

http://taffel.se/artiklar/sanningen-om-marinader-molekylar-gastronomi-vid-grillen

En kommentar

  1. Å vad många bra tips! Jag trodde att jag testat allt till och runt grillat, men variationsmöjligheterna är ju i stort sett oändliga. Bl a den där yoghurtsåsen med rostad citron måste snarast testas. Kanske redan ikväll?
    Funderar fröken Dill

Kommentera