Årets längsta dag infaller den 21 juni, i år infaller midsommar just den 21:e på själva midsommarsolståndet. Midsommar – den svenskaste av högtider – traditionstyngd med firanden i landets alla hörn. Vissa saker associerar vi väl alla med midsommar; midsommarstång, blomsterkransar i håret, jordgubbar, färskpotatis, sill…
Många gäster eller få – det går att njuta av naturen och det förhoppningsvis fina vädret, sällskapet och god mat och dryck utan att kämpa för mycket. Som vanligt har jag en förkärlek för att göra det lätt för mig och andra.
Jag tycker om att börja midsommarfirandet i goda vänners lag med familjer och barn över en lunch. Till lunchen vill jag ha sill. Den enklaste varianten är att bara ställa fram olika sillsorter som du köpt färdiga – eller lagt in själv. Min absoluta favorit är den enkla löksillen. Det finns en del nya spännande goda inläggningar som lime och vodka, chili, vitlök eller den lite mer klassiska löjromssillen i löjromsstinn crème fraîchesås. Nykokt färskpotatis till är egentligen allt som behövs, förutom kanske hackad gräslök eller rödlök och kanske crème fraîche eller gräddfil i varsina skålar. En annan rätt jag gärna gör till midsommar är den härliga matjessillröran som ni läste om i samband med Påsk. Om jag vill ha lite mer än bara sill men hålla det väldigt enkelt köper jag bara lättrökt lax och serverar till.
Den som vill ha en något mer fyllig lunch kan med fördel göra i ordning den inkokta laxen med ljuvlig krämig gurksås. Enkel att laga och oftast väldigt uppskattad av både stora och små är den utmärkt som fräsch lunch på midsommar. Kanske efter sillen rentutav, om du vill vara lätt överdådig.
Efter lunchen serverar jag gärna bara kaffe och te med en chokladbit och en skål jordgubbar att plocka med händerna. Om de är syrliga ställer jag fram en skål limesocker att doppa gubbarna i – både vackert, festligare och gott. Ibland gör jag en busenkel men väldigt god kladdkaka också.
Eftermiddagen fördrivs kanske med danslekar kring midsommarstången – eller i hängmattan… Hungern brukar hur som helst sätta till fram emot kvällen och då tycker jag det hör till att grilla, alldeles oavsett vilket humör vädergudarna är på. Här väljer jag bland kyckling, fisk, kött eller lamm och marinerar helt snabbt och lätt i en anpassad marinad. En nyvunnen favorit som därtill är prisvärd är flankstek. Välj sedan tillbehör allt efter humör, tillgång och antal gäster. Kryddsmör eller yoghurtsås, potatissallad, citronpotatis eller bönsallad, grillade paprikor eller favoriten färsklök i folieknyte – eller alltihop! De här och fler recept hittar du i kategorierna i högerkolumnen – grillning, tillbehör såser etc.
Till efterrätt är min midsommarfavorit maräng pavlova med färska jordgubbar, särskilt om det är till många gäster. Ett annat alldeles underbart alternativ är jordgubbstarte, tarte aux fraises med spröd mördegsbotten fylld med härlig vaniljkräm och toppad med söta fina jordgubbar.
För den som tröttnat på jordgubbar vid det här laget kan jag varmt rekommendera en härlig rabarberpaj, kanske en ljuvlig variant med knäckigt täcke. Eller varför inte vaniljbakad rabarber – antingen som den är med vaniljglass eller grädde, eller till en len pannacotta som du gör i ordning i förväg. Eller så gör man en kombination i form av en lättgjord tjusig rabarbermoussetårta med jordgubbar på mandelmarängbotten.
Sedan är det bara att njuta av det vackra magiska ljuset och lägga sju sorters blommor under kudden…
Du finner recepten under kategorin midsommar i kolumnen till höger, eller på länkarna nedanför under faktarutan om midsommar.
Faktaruta
Midsommar är en mycket gammal förkristen tradition. Den kristna kyrkan lade sedan firandet av Johannes Döpares födelse i anslutning till midsommar, numera på midsommardagen. Man tror att midsommarfirandet ursprungligen hade att göra med firandet av sommarsolståndet. Redan på 500-talet tändes midsommareldar i Europa. I Danmark, Norge och delar av Finland samt tidigare även i Skåne, Bohuslän och Jämtland har denna tradition vidmakthållits. De eldar vi numera tenderar att ha är Valborgsmässo- eller påskeldar. Traditionen att ha majstång kom till oss ganska nyligen från kontinenten. Midsommar har ansetts besitta magiska krafter – något som återspeglas i traditionen att lägga sju sorters blomster under kudden för att drömma om sin tilltänkte. Ett annat i matsammanhang intressant alternativ var att äta ”drömsill”.
GLAD MIDSOMMAR!
önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen
Katinka Hammarskiöld
katinka.hammarskiold@hotmail.com
www.katinkaskitchen.com
Matjessillröra: http://katinkaskitchen.com/?p=1876
Inkokt lax med ljuvlig gurksås: http://katinkaskitchen.com/?p=3607
Grillat – inspiration och tips: http://katinkaskitchen.com/?p=3376
Jordgubbar med limesocker: http://katinkaskitchen.com/?p=3526
Vaniljpannacotta med vaniljkokt rabarber: http://katinkaskitchen.com/?p=3007
Vaniljbakad raberber: http://katinkaskitchen.com/?p=2979
Maräng Pavlova med jordgubbar: http://katinkaskitchen.com/?p=3535
Jordgubbstarte: http://katinkaskitchen.com/?p=11231
Rabarber under knäckigt täcke: http://katinkaskitchen.com/?p=2972
Marinad till grillad kyckling: http://katinkaskitchen.com/?p=3374
Marinad till grillad fisk: http://katinkaskitchen.com/?p=3369
Färsklök i folieknyte på grillen: http://katinkaskitchen.com/?p=3347
Grillade paprikor: http://katinkaskitchen.com/?p=3351
Yoghurtsås på grillad citron: http://katinkaskitchen.com/?p=3325
Ljuvligt smör på soltorkade tomater: http://katinkaskitchen.com/?p=3300
Bönröra på italienskt vis: http://katinkaskitchen.com/?p=449
…och många fler recept finner du här på Katinkas Kitchen under kategorin Grillat, Såser, röror & kryddsmör och mycket annat i kolumnen till höger.
Vilka härliga recept, mums!